Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Wat zijn de kosten van een scheiding?

Een scheiding kost vaak veel geld. Het hangt af van de vraag of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of dat u een advocaat zelf op uurtarief moet betalen. Gemiddeld kost een advocaat of advocaat-mediator tussen de € 150,- en € 200,- per uur. Vooraf zijn de kosten moeilijk in te schatten omdat het erg afhangt van hoe ingewikkeld uw situatie is. Denk bijvoorbeeld aan of u een eigen bedrijf, een koopwoning of kinderen hebt.

Hoeveel een scheiding precies kost, hangt af van een aantal factoren. Bent u bijvoorbeeld getrouwd? Dan betaalt u ook voor voorleggen van het verzoek tot scheiding aan de rechter. Dat moet ook als u geregistreerd partner bent en samen kinderen onder de achttien jaar hebt. Bent u niet getrouwd? Of bent u geregistreerd partner en hebt u geen kinderen onder de achttien jaar? Dan kunt u scheiden zonder rechter.

Globaal moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • Om een verzoek tot scheiding in te dienen hebt u een advocaat of advocaat-mediator nodig. Een advocaat of advocaat-mediator rekent voor zijn diensten meestal een tarief per uur. Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de € 150,- en € 200,-. Het kan zo zijn dat u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand omdat uw inkomen en/of vermogen onder een bepaalde grens ligt. Kijk hier of u in aanmerking komt.
  • Vraag altijd een offerte op aan de advocaat of advocaat-mediator die u bij de scheiding helpt. Spreek ook af dat hij/zij u periodiek een update geeft over de gemaakte kosten.
  • U betaalt geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Dit noemen we griffiekosten. Wanneer u gezamenlijk het scheidingsplan laat indienen is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaalt u gezamenlijk eenmalig € 297,- De griffiekosten worden jaarlijks op 1 januari aangepast. Komt u in aanmerking voor subsidie omdat uw inkomen en/of vermogen onder een bepaalde grens ligt? Dan betaalt u minder.
  • Tot slot krijgt u te maken met kosten van uittreksels van de gemeente, die opgevraagd moeten worden. Dit kost meestal een paar tientjes.

Maak zelf online uw scheidingsplan

Slogan en logo Met een gerust hart uitelkaar.nlRechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl

  • Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
  • Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie

Meer onderwerpen