Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Wat zijn de kosten van een scheiding?

Een scheiding kost vaak veel geld. Gemiddeld betalen echtparen voor een scheiding rond de € 3.000,-. Vooraf zijn de kosten meestal moeilijk in te schatten.

Hoeveel een scheiding precies kost, hangt af van een aantal factoren. Bent u bijvoorbeeld getrouwd? Dan betaalt u ook voor voorleggen van het verzoek tot scheiding aan de rechter. Dat moet ook als u geregistreerd partner bent en samen kinderen onder de achttien jaar hebt. Bent u niet getrouwd? Of bent u geregistreerd partner en hebt u geen kinderen onder de achttien jaar? Dan kunt u scheiden zonder rechter.

Globaal moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • U betaalt geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Dit noemen we griffiekosten. Wanneer u gezamenlijk het scheidingsplan  laat indienen is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaalt u gezamenlijk eenmalig € 288,-. Komt u in aanmerking voor subsidie? Dan betaalt u minder.
  • Om een verzoek tot scheiding in te dienen hebt u een advocaat of advocaat-mediator nodig. Een advocaat of advocaat-mediator rekent voor zijn diensten meestal een tarief per uur.
  • Tot slot krijgt u te maken met kosten van uittreksels, die opgevraagd moeten worden.

 

 

Maak zelf online uw scheidingsplan

Slogan en logo Met een gerust hart uitelkaar.nlRechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl van Justice42

  • Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
  • Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie

Meer onderwerpen