Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoe werkt scheiden bij samenwonen?

 

 

Woont u samen en gaat u uit elkaar? U hoeft niet naar de rechter. Wat u wettelijk samen moet regelen, hangt af van twee zaken: of uw kinderen jonger dan achttien jaar zijn en of u een samenlevingscontract hebt.

Als u samenwoont en  kinderen hebt die jonger zijn dan achttien jaar, kunt u in principe zonder tussenkomst van een advocaat of mediator uit elkaar gaan. Wel moet u een ouderschapsplan opstellen, maar dit hoeft u niet naar de rechtbank te sturen. Wat u verder moet regelen, hangt af van of u een samenlevingscontract hebt.

Samenwonend met samenlevingscontract

Hebben u en uw partner een samenlevingscontract? Kijk dan eerst welke afspraken daarin zijn opgenomen. Vaak staat in het samenlevingscontract hoe u het contract kunt beëindigen. Bij samenwonen is er in de regel geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. U hoeft alleen afspraken te maken over de zaken die u samen gekocht hebt, of de schulden die u samen bent aangegaan. Als u in uw samenlevingscontract afspraken hebt gemaakt over het opbouwen van gezamenlijk vermogen of schulden, moet u mogelijk meer verdelen. In de praktijk zijn dit soort afspraken echter zeldzaam.

Het samenlevingscontract kan ook afspraken bevatten over pensioen en/of het betalen van alimentatie. In dat geval moet u daar ook afspraken over maken bij scheiding.

Samenwonend zonder samenlevingscontract

Hebben u en uw partner geen samenlevingscontract? Dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk opgebouwd vermogen of schulden. Als u uit elkaar gaat hoeft u slechts afspraken te maken over de spullen die u samen gekocht hebt en over de schulden die u samen bent aangegaan.

Bij samenwonen zonder samenlevingscontract hoeft u geen afspraken te maken over pensioen. Ook het betalen van partneralimentatie is in principe niet aan de orde.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om de afspraken die u maakt door een notaris vast te laten leggen in een notariële akte. Wanneer de eventuele kinder- of partneralimentatie dan niet betaald wordt, kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsgelden (LBIO) de niet betaalde alimentatie alsnog afdwingen met de akte.

 

Meer onderwerpen