Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoe houd je scheidingskosten in de hand?

Hoeveel geld een scheiding kost, is vaak moeilijk in te schatten. Er zijn vaste kosten, zoals de kosten voor behandeling door de rechtbank. Daarnaast betaalt u voor de hulp en het advies van een advocaat of mediator. Hoeveel dat is, hangt af van het verloop van de scheiding.

Een advocaat of mediator kost vaak veel geld. Het hangt af van de vraag of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of dat u een advocaat zelf op uurtarief moet betalen. Gemiddeld kost een advocaat of advocaat-mediator tussen de € 150,- en € 200,- per uur. Hoe meer tijd hij of zij kwijt is met de behandeling van uw scheiding, hoe meer u betaalt. Het scheelt in de kosten als u zoveel mogelijk zelf doet. Verzamel op tijd alle papieren en informatie en kijk welke afspraken u samen, zonder advocaat, kunt maken. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken met de advocaat of mediator over de te besteden tijd en de kosten. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.

Globaal moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • U betaalt geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Dit noemen we griffiekosten. Wanneer u gezamenlijk het scheidingsplan laat indienen is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaalt u gezamenijk eenmalig € 297,-. Let op: de griffiekosten worden jaarlijks op 1 januari aangepast. Komt u in aanmerking voor subsidie omdat uw inkomen en/of vermogen onder een bepaalde grens ligt? Dan betaalt u minder.
  • U krijgt te maken met kosten van uittreksels van de gemeente, die opgevraagd moeten worden. Dit kost meestal een paar tientjes.

 

Tips om de scheidingskosten in de hand te houden

  • Maak een lijst van onderwerpen waarover u afspraken moet maken met uw partner
  • Verzamel alle belangrijke informatie over deze onderwerpen (denk aan loonstroken, pensioenoverzichten, hypotheekakte, etc.) en orden de informatie per onderwerp
  • Bespreek met uw partner waarover u afspraken moet maken en wat de wensen van u beiden daarbij zijn
  • Probeer goed te blijven communiceren met uw partner. Gun elkaar tijd om af te koelen als het te emotioneel wordt.
  • Maak duidelijke afspraken met uw advocaat of mediator. U kunt vragen of u een seintje krijgt als een bepaalde kostenlimiet wordt overschreden, zodat u het verloop van kosten beter kunt volgen. 

Lees meer informatie in de brochure: U gaat scheiden. Wat zijn de juridische mogelijkheden? Hierin staan ook indicaties van de kosten per mogelijkheid. 

Meer onderwerpen