Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Hoe gaat scheiden via een advocaat of mediator?

Heb ik een advocaat nodig en wat kan een mediator voor mij betekenen? Rechtwijzer is het beste alternatief voor een advocaat of mediator. 

Heb ik een advocaat of mediator nodig?

Een advocaat kan u juridisch advies geven over alle zaken die bij scheiding komen kijken. Hij of zij kan daarnaast het verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Bij scheiding is ook mediation mogelijk. Als u er samen niet goed uit kunt komen, helpt de mediator u bij het vinden van oplossingen en het verbeteren van de communicatie.

Advocaat

Alleen een advocaat kan een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Dat is verplicht als u getrouwd bent of als u geregistreerd partner bent en samen kinderen onder de 18 jaar hebt. In andere gevallen hoeft u niet naar de rechter als u er samen uitkomt. Het kan dan wel verstandig zijn om de afspraken vast te laten leggen in een akte.

Een advocaat kan u advies geven over de onderwerpen waarover u afspraken moet maken bij uw scheiding. Hij kan u en uw partner samen adviseren, maar hij kan ook één van u beiden ondersteunen.

Mediator als neutrale partij

Een mediator is een professioneel bemiddelaar. Hij of zij ondersteunt u en uw partner op neutrale basis bij het maken van afspraken. Hij of zij helpt u de verschillende belangen inzichtelijk te maken en oplossingen te vinden wanneer u er samen niet uitkomt. Als u voor uw scheiding naar de rechtbank moet, hebt u daarnaast een advocaat nodig. Sommige mediators zijn ook advocaat, zodat u geen aparte advocaat hoeft in te schakelen. 

 

 

 

Meer onderwerpen