Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Een goed scheidingsplan

Er is veel te doen om scheiden. Kijk even rond op internet en de aanbieders en informatie vliegen u om de oren. Maar waar moet u nu echt rekening mee houden als het u overkomt? Wat mag u echt niet vergeten en waar kan u jaren later nog spijt van krijgen?

Natuurlijk wilt u de regie houden over uw scheiding en de bijbehorende kosten. En om dat te kunnen doen is het van groot belang dat u zorgvuldig bent in het opstellen van het scheidingsplan en dat u de verantwoordelijkheid neemt over de afspraken die u samen maakt. Hoe doet u dit? 

 

De tien voorwaarden voor een goed scheidingsplan:

 

 1. Een goed plan kost tijd en geld. Laat u niet leiden door de wens er snel vanaf te zijn. Nu goedkoop kan echt duurkoop betekenen als u jaren verder bent. Het kost tijd om uzelf te informeren, zaken uit te zoeken en na te denken over oplossingen die voor u beiden (en de kinderen) nodig en goed zijn. Dit hoeft niet duur te zijn, maar wees niet te zuinig als het om belangrijk advies gaat.
 2. Een goed scheidingsplan is niet in beton gegoten. Afspraken die u vastlegt in het scheidingsplan moeten de scheiding regelen voor de situatie zoals die nu is en voor de nabije toekomst. Het is belangrijk te realiseren dat dingen anders kunnen lopen dan u verwacht. Zo hebben kinderen in elke nieuwe levensfase andere behoeften en is het belangrijk om daar weer met elkaar voor om de tafel te gaan zitten. 
 3. Schakel deskundig advies in. Schakel deskundig advies in om inzicht te geven in de gevolgen van bepaalde afspraken voor bijvoorbeeld uw pensioen, belasting en inkomen. Een financieel adviseur of uw pensioenfonds kan u hier bij helpen, zodat u later niet voor (financiële) verrassingen komt te staan. 
 4. Verdiep u in elkaars belangen en motivatie. Kijk niet alleen naar wat u zelf wilt, maar ook naar wat de ander wilt of belangrijk vindt. Omdat u op die manier tot afspraken komt die door beide partijen gedragen worden. Komt u ergens toch niet uit? Schroom dan niet om bemiddeling in te schakelen.
 5. Lees u goed in. Een scheiding is alles omvattend: u moet afspraken maken over de  woonruimte, hypotheek, verzekeringen, pensioen, kinderen, bezittingen, spaargeld, etc. Niet allemaal zaken waar u dagelijks aan denkt en waar u zich weer even goed in moet verdiepen. Neem de moeite om er over te lezen. Het levert u veel inzicht op.
 6. Denk aan de lange termijn. Het gebeurt snel om uit emoties zoals boosheid, verdriet of schuldgevoel bepaalde afspraken te maken. Maar emoties moeten niet de overhand krijgen of leidend zijn. Probeer te bedenken of u over een paar jaar nog achter een beslissing staat, als de hevigste emoties weg zijn.
 7. Een goed plan sluit aan bij de juridische werkelijkheid. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan deelt u alles in principe eerlijk door de helft. Maar wijkt u hiervan af, dan geeft een goed plan aan op welke punten en vooral ook waarom u hiervan afwijkt. Dit kan later verhelderend werken, mocht er toch discussie komen over de afspraken. Soms is het voor andere partijen zoals een notaris of de belastingdienst belangrijk om de achtergronden van afspraken te kennen.
 8. Erken emoties. Scheiden is heftig. Praat over uw verdriet, boosheid of rouw met vrienden of familie. En schroom niet om contact op te nemen met uw huisarts als u begeleiding nodig heeft in dit emotionele proces. 
 9. Zet de stappen één voor één. Geef niet teveel toe aan de behoefte om er snel vanaf te zijn. Overhaaste beslissingen zijn zelden goed. Realiseer u dat afspraken over bijvoorbeeld een woning ook effect hebben op andere aspecten van het scheidingsplan. Zorg daarom dat de verschillende stappen steeds op elkaar zijn afgestemd. 
 10. Investeer in goed contact met uw ex-partner. Ook na het opstellen van het scheidingsplan, blijven er dingen die u met elkaar moet bespreken en samen moet oplossen. Accepteer dat je niet alles kunt vastleggen en investeer in rechtstreeks contact tussen u beiden. Blijf daarin samenwerken.

 

 

 

Maak zelf online uw scheidingsplan

Rechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl                                                                                                   Logo Uitelkaar.nl

 • Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
 • Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie

Meer onderwerpen