Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Toename online scheidingen

Dinsdag 21 juni is het 1.000e stel gestart met het zelf opstellen van hun scheidingsplan via Rechtwijzer uit elkaar. Rechtwijzer beantwoordt aan de behoefte van een toenemend aantal mensen die zelf veel meer controle willen hebben over hun scheiding. Tweeduizend mensen maken samen afspraken over hun scheiding, werken daarmee aan een toekomst waarbij conflicten en onnodig oplopende kosten worden vermeden.

Een scheiding duurt gemiddeld vier maanden

Het online conflictoplossingsplatform, Rechtwijzer uit elkaar, is in 2015 ontwikkeld door de Raad voor Rechtsbijstand, HiiL Innovating Justice en IT-bedrijf Modria. Ruim 375 stellen zijn intussen officieel gescheiden via Rechtwijzer uit elkaar. Het opstellen van een scheidingsplan via Rechtwijzer duurt gemiddeld vier maanden. Mensen kunnen zelf de tijd nemen die zij nodig hebben om over afspraken na te denken en te overleggen.

Online scheiden betekent samenwerken

Een scheiding zet het leven van mensen totaal op z’n kop. Het welzijn van kinderen, de woonsituatie en financiële toekomst staan daarbij op het spel. Een echtscheiding wordt als zeer stressvol ervaren, blijkt uit onderzoek. Rechtwijzer begeleidt stellen die uit elkaar gaan op een nieuwe manier bij het gehele scheidingsproces. Sluimerende conflicten worden niet op scherp gezet; het platform richt zich juist op samenwerking bij het opstellen van een helder en volledig scheidingsplan. Er staan advocaat-mediators klaar om hulp te bieden als de partners er samen op een punt niet uit komen.

"De tool bevat vragen die je anders niet stelt"

We gaan scheiden. Met die woorden start er meestal een pijnlijk en ingewikkeld proces. Want wat moet je allemaal regelen? Hoe sta je er straks voor? En hoe zorg je dat alles zo goed mogelijk is vastgelegd voor de kinderen? De online tool Rechtwijzer uit elkaar helpt stellen in scheiding met het vinden van antwoorden op hun vragen. Helder, tegen overzichtelijke kosten en laagdrempelig. Een stel aan het woord over hun ervaring. Marc: "De tool bevat vragen die je anders niet stelt." Lees het volledige interview.

Rechtwijzer ontving een eervolle vermelding van de Council of Europe voor de Crystal Scale of Justice 2015 voor innovatieve juridische projecten die de juridische dienstverlening verbeteren.

Meer informatie