Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Online scheiden via Rechtwijzer uit elkaar

Samen regelen, zelf de regie en in eigen tempo

Blog Corry van Zeeland, 5 april 2016

Zoek online op het woord ‘scheiding’ en je wordt overstroomd door het aantal resultaten. Er blijken heel veel partijen te helpen bij online scheiden. Een scheiding is al zwaar genoeg. Meer keuze in aanbieders maakt het niet makkelijker. Want wie kan je echt helpen? Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij hier op een rij wat wij - op basis van uitvoerig onderzoek, toetsing en veel ervaring met mediation, rechtspraak en relatiebemiddeling - als cruciale punten zien. Want online scheiden kan heel goed, maar het is belangrijk het zorgvuldig te doen.

 

Scheiden is een zware klus

Rechtwijzer uit elkaar maakt het mogelijk om zelf online je scheiding te regelen, zonder in te boeten aan kwaliteit. Dit betekent wel dat je bereid bent om veel zelf – samen met je (toekomstige ex-)partner te doen. Wij bieden als het ware de gereedschapskist, maar de klus moet je grotendeels zelf klaren. Gelukkig hebben we experts  aan de zijlijn klaar staan, voor het geval jullie het even niet weten.

Structuur

Die experts hebben ook geholpen bij het maken van Rechtwijzer uit elkaar, vooral op het vlak van (online) eerlijke en houdbare oplossingen, goede samenwerking tussen de ex-partners, en de juridische zaken die bij een scheiding komen kijken. Rechtwijzer is zo opgesteld dat het je op een gestructureerde manier door alle onderwerpen heen leidt die in een scheiding geregeld moeten worden. Het biedt overzicht en helpt je na te denken over wat belangrijk voor jou, jouw ex-partner en jullie kinderen (als die er zijn). Je maakt het scheidingsplan echt zelf. Onderzoek wijst uit dat zelf gemaakte afspraken vaak duurzamer zijn. Je houdt een gevoel van rechtvaardigheid over na de scheiding. Ook houdt Rechtwijzer rekening met de emoties die vanzelfsprekend bij een scheiding komen kijken en zorgt dat deze niet de overhand krijgen. Het platform helpt je om met je (ex-) partner samen te werken, ook als jullie niet zo goed met elkaar door een deur kunnen.

Rechtwijzer doet dit door het bieden van:

  • Neutrale informatie in begrijpelijke taal.
  • Structuur en overzicht: alle onderdelen van de scheiding komen stap voor stap aan bod. Je gaat pas naar de volgende stap als jullie het eens zijn geworden over de vorige.
  • Voorbeelden van ‘normale’ uitkomsten: afspraken die andere mensen in dezelfde situatie hebben gemaakt. Dit kan helpen om voor je eigen situatie tot een afspraak te komen die beide partners redelijk vinden.
  • De mogelijkheid om in je eigen vertrouwde omgeving aan het plan te werken: je hoeft niet in dezelfde ruimte te zijn. Met name in het geval van conflicten/problemen kan dit escalaties vermijden.
  • De mogelijkheid om in je eigen tijd en tempo aan het plan te werken.
  • Transparantie over kosten: je weet precies waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan in een toch al moeilijk proces.
  • Een gevoel van vooruitgang en een duidelijke blik naar de toekomst: je loopt het proces stap-voor-stap door en hebt steeds inzicht in hoe ver je al in het proces bent en welke onderdelen je samen al succesvol hebt afgerond.
  • Waar nodig hulp van een bemiddelaar of beslisser: als jullie er samen niet uitkomen op een bepaald punt dan kun je de hulp van een mediator of beslisser inschakelen die meekijkt in het platform en helpt om weer verder te komen.

 

Laatste check op kwaliteit

Uiteindelijk, als je samen met je (ex-)partner alle afspraken in het scheidingsplan hebt opgenomen, is er altijd een advocaat die jullie plan toetst op (juridische, financiële en praktische) kwaliteit en duurzaamheid. En die het daarna voor je indient bij de rechtbank. Zo weet je zeker dat je goede, eerlijke afspraken hebt gemaakt die ook in de toekomst houdbaar zijn.

We hopen dat je hierdoor een beter beeld hebt van wat wij belangrijk vinden als mensen kiezen voor een online scheiding. Wellicht dat het helpt bij het maken van je keuze.

Mocht je vragen of suggesties hebben, benader ons gerust rechtwijzer@rvr.org

Corry van Zeeland
Onderzoeker en ontwerper Rechtwijzer, HiiL Innovating Justice

Corry van ZeelandIn haar loopbaan heeft Corry van Zeeland (1962) zich altijd bezig gehouden met het ‘empoweren’ van mensen. Eerst als maatschappelijk werker - waar zij cliënten leerde om zichzelf te helpen - en later als jurist, mediator en onderzoeker. Zij zoekt naar mogelijkheden om mensen meer regie te geven over het proces en verloop van hun scheiding en zo polarisatie en vechtscheidingen te voorkomen. Corry is als onderzoeker en ontwerper betrokken bij het onlangs gelanceerde platform Rechtwijzer uit elkaar. Haar ervaring als maatschappelijk werker, mediator en jurist leverde een belangrijke bijdrage aan dit initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand.

Meer informatie