Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Waar gaan de kinderen wonen?

Als u kinderen hebt, moet u met uw partner afspraken maken over waar de kinderen gaan wonen en hoe u de zorg en opvoeding regelt na de scheiding.

Bij co-ouderschap wonen de kinderen ongeveer evenveel bij u en uw partner. U moet dan wel afspreken op welk adres u de kinderen inschrijft (de Basisregistratie personen, voorheen gemeentelijke basisregistratie genoemd). Op welk adres de kinderen worden ingeschreven, kan fiscale gevolgen hebben. Denk aan toeslagen, heffingskortingen en kinderbijslag. Op de websites van de Belastingdienst, het Nibud en de Sociale Verzekeringsbank vindt u daar meer informatie over.

U kunt samen ook afspreken dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij u of uw partner wonen. Het adres waar de kinderen gaan wonen heet het hoofdverblijf. Dit heeft gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en kinderbijslag. Meer informatie vindt u op de websites van de Belastingdienst, het Nibud en de Sociale Verzekeringsbank. Als u samen afspreekt dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij u of uw partner wonen, moet u afspraken maken over hoe vaak de kinderen de andere ouder zien (ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd). Dit heet een zorgregeling of omgangsregeling.

Het is goed te weten dat u niet verplicht bent om voor alle kinderen hetzelfde adres als hoofdverblijf aan te houden. Het kan veel geld schelen bij wie u de kinderen inschrijft. Zorg ervoor dat u dit goed laat uitrekenen, bijvoorbeeld door een belastingadviseur. Degene bij wie de kinderen het grootste gedeelte van de tijd wonen, moet wel (alleen of samen met de andere ouder) het gezag hebben over het kind dat bij hem of haar het hoofdverblijf heeft. 

Alle afspraken die u maakt over de verdeling van de zorg en opvoeding van uw kinderen, legt u vast in een ouderschapsplan.

Meer onderwerpen