Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoorrecht van kinderen

Nadat het ouderschapsplan bij de rechtbank is ingediend krijgen kinderen van twaalf jaar en ouder van de rechter een uitnodiging om hun wensen kenbaar te maken. Dit heet hoorrecht.

Het hoorrecht houdt in dat de kinderen aan de rechter vertellen wat ze graag willen en bij wie ze willen wonen. Dat kan in een gesprek, maar kinderen mogen ook een brief schrijven. De rechter houdt rekening met de wensen van de kinderen, maar zij hebben geen bepalende stem. Kinderen jonger dan twaalf jaar worden alleen gehoord als de rechter dat noodzakelijk vindt.

Video kinderverhoor

Er is een video gemaakt over het kinderverhoor. Bekijk deze om te weten wat er voor kinderen bij een dergelijke zitting allemaal komt kijken. Video Het kinderverhoor (YouTube) Iedere rechtbank geeft het kinderverhoor weer op een iets andere manier vorm. Wilt u weten hoe de rechtbank dit doet, die over uw zaak gaat? Bel de rechtbank dan op en vraag het na. Kinderen die liever niet zelf met de rechter praten, kunnen ook een brief schrijven. Het is goed, als het kind bij het schrijven van een brief niet geholpen wordt door één van beide ouders, maar door een vertrouwenspersoon die iets verder van de ouders af staat.

Hoe betrek ik de kinderen bij het ouderschapsplan?

Meer onderwerpen