Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoe vertel ik de kinderen over de scheiding?

Hoe u de kinderen vertelt over de scheiding, en wat u ze wel of niet vertelt, hangt af van hoe oud ze zijn en hoe ver ze zijn in hun ontwikkeling. Het is belangrijk om dit samen met uw partner te doen. Soms kan dit écht niet, omdat er al te veel conflicten zijn. Ga dan in ieder geval allebei het gesprek met je kind aan en laat de ander weten, wanneer dit is gebeurd.

Houd er rekening mee dat kinderen heel gevoelig kunnen zijn, en dat ook kleine kinderen vaak doorhebben dat er ‘iets’ aan de hand is. Laat uw kinderen niet in onzekerheid of gissen naar wat er is. Vertel de kinderen op tijd wat er aan de hand is en wat ze te wachten staat. Bij voorkeur doe je dat op een moment dat je duidelijkheid kunt bieden over de gevolgen van de scheiding, bijvoorbeeld wanneer één van beide ouders de woning verlaat.

Een aandachtspunt is dat kinderen vaak de schuld van een scheiding bij zichzelf zoeken. Maak de kinderen duidelijk dat dit niet zo is en dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen. De keuze om te scheiden heeft niets met hen te maken. Geef de kinderen daarnaast de ruimte om hun verhaal te doen, vragen te stellen en hun gevoelens te uiten. Neem hier ook na het eerste gesprek de tijd voor. Zie voor meer informatie ook de pagina hoe kunnen we ons kind helpen tijdens onze scheiding?

Lees ook de open brief aan alle gescheiden ouders van Nederland gemaakt door Villa Pinedo. Deze brief is gemaakt met bijdragen van kinderen van verschillende leeftijden met gescheiden ouders. De brief geeft een beeld hoe kinderen een scheiding ervaren. Op de website van Villa Pinedo kunnen kinderen zelf ook meer informatie vinden en vragen stellen.

Meer onderwerpen