Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Scheiding en ouderdomspensioen

Bent u gehuwd of geregistreerd partner? Dan maakt u bij een scheiding afspraken over het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Het ouderdomspensioen is een aanvullend pensioen dat u mogelijk heeft opgebouwd via uw werkgever(s). Of u pensioen hebt opgebouwd kunt u terugvinden op Mijn pensioenoverzicht.

Verdeling ouderdomspensioen

In principe hebt u allebei recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Het pensioen wordt dus gelijk verdeeld tussen u en uw ex-partner, tenzij u hierover andere afspraken hebt gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden. U kunt met uw partner ook een andere pensioenverdeling afspreken bij uw scheiding. Zo kunt u ook afspreken om het pensioen helemaal niet te verdelen. Bijvoorbeeld als u en uw partner allebei ongeveer evenveel pensioen hebben opgebouwd. U moet deze afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant.

Na de scheiding

Als de scheiding officieel is, moet u binnen twee jaar contact opnemen met uw pensioenfonds en/of pensioenverzekeraar zodat de afspraken die u heeft gemaakt met uw ex-partner uitgevoerd kunnen worden. Als u de echtscheiding niet binnen twee jaar meldt, krijgt u uw deel niet automatisch uitbetaald. U zult zich dan rechtstreeks moeten wenden tot uw ex-partner.

Meer informatie over ouderdomspensioen

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het ouderdomspensioen, ook over de fiscale gevolgen. Vraag ook informatie op bij uw eigen pensioenfonds.

Meer onderwerpen