Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoe moeten we de boedel verdelen bij geregistreerd partnerschap?

U verdeelt bij de scheiding uw gezamenlijke bezittingen en schulden. Hoe u dat doet, hangt af van of u geregistreerd partner bent met of zonder partnerschapsvoorwaarden.

Geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden

Bij geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden geldt hetzelfde als voor een huwelijk. Het hangt af van de vraag of u het geregistreerd partnerschap vóór of na 1 januari 2018 bent aangegaan. Bent u het geregistreerd partnerschap vóór 1 januari 2018 aangegaan, dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van u samen. Ook als een schuld bijvoorbeeld door één van u beiden vóór uw huwelijk is aangegaan. Als u het geregistreerd partnerschap bent aangegaan ná 1 januari 2018, dan zijn bezittingen en schulden die u vóór uw huwelijk al had, niet gezamenlijk. U hoeft deze schulden en bezittingen niet te verdelen.

Geregistreerd partnerschap met voorwaarden

Hebt u partnerschapsvoorwaarden? Dan gelden de afspraken die u hierin hebt gemaakt. De voorwaarden staan in de notariële akte. U kunt een kopie van de voorwaarden opvragen bij de notaris.

Er zijn veel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. Vaak is het lastig om de huwelijkse voorwaarden goed te begrijpen en te weten, wat u bij een scheiding moet doen. U kunt daarover advies vragen aan de notaris of een advocaat of mediator.

Zijn de huwelijkse voorwaarden niet ingeschreven in het huwelijksgoederenregister? Dan mag een schuldeiser u beiden aanspreken om de schuld terug te betalen. Zijn de voorwaarden wel geregistreerd? Dan mag alleen het vermogen van de schuldenaar aangesproken worden. Het is de taak van de notaris om de huwelijkse voorwaarden te registreren. Kijk hier of uw huwelijkse voorwaarden zijn geregistreerd.

 

Meer onderwerpen