Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Wat is de Wsnp?

De Wsnp staat voor de ‘Wet schuldsanering natuurlijke personen’. Het is een ander woord voor ‘schuldsanering’. De Wsnp is een wettelijke regeling voor mensen met ‘problematische schulden’. Dit zijn schulden die voor hen zo hoog zijn, dat ze deze zonder hulp niet binnen 3 tot 5 jaar volledig kunnen aflossen.
De Wsnp duurt meestal 3 jaar. In die tijd ontvangt u zelf een klein bedrag om van te leven. Wat u verder verdient of ontvangt gaat naar uw schuldeisers. Houdt u zich in de tijd dat u in de Wsnp zit aan de regels? Dan ontvangt u daarna een ‘schone lei’. Dit betekent dat u schuldenvrij bent. Uw schuldeisers kunnen de schulden die nog niet zijn afbetaald niet meer bij u opeisen. Schulden die nog openstaan, hoeft u dus niet meer te betalen.

Wsnp-verplichtingen en taken Wsnp-bewindvoerder

De Wsnp vraagt u aan bij de rechtbank. Bent u toegelaten tot de Wsnp, dan houdt u zich aan de Wsnp-verplichtingen . U krijgt een Wsnp-bewindvoerder die dit controleert. Lees in ‘Wat zijn de werkzaamheden van de Wsnp-bewindvoerder? ’ wat de Wsnp-bewindvoerder allemaal wel en niet doet.

Toelatingsvoorwaarden Wsnp

Om tot de Wsnp toegelaten te kunnen worden, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén van de voorwaarden is dat u eerst met behulp van uw gemeente een schuldregeling hebt proberen te treffen. U toont aan dat een schuldenregeling via de gemeentelijke schuldhulpverlening niet is gelukt. Pas dan neemt de rechtbank een verzoek tot toelating in de Wsnp in behandeling.

Naast de schuldregeling zijn er nog meer toelatingsvoorwaarden. Lees meer hierover in de toelatingsvoorwaarden Wsnp.

U houdt een deel van uw inkomen tijdens de Wsnp

Als u bent toegelaten tot de Wsnp, berekent uw Wsnp-bewindvoerder uw ‘vrij te laten bedrag’ (hierna: vtlb). Dat is het bedrag van uw inkomen dat u zelf mag houden. Hiervan betaalt u uw huur, verzekeringspremies, boodschappen en dergelijke. Alles wat u boven uw vtlb aan inkomsten ontvangt, staat u af aan de Wsnp-bewindvoerder.

Kunt u uw inkomsten en uitgaven niet zelfstandig beheren? Dan kunt u tijdens de Wsnp hiervoor een budgetbeheerder of beschermingsbewindvoerder inschakelen.

Meer onderwerpen