Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hoe vraag ik wettelijke schuldsanering aan?

Wilt u in aanmerking komen voor wettelijke schuldsanering? U doet dat door een ‘toelatingsverzoek’ in te dienen bij de rechtbank. Hebt u eerst een minnelijke schuldregeling geprobeerd? Uw schuldhulpverlener kan u helpen met het invullen en versturen van het formulier. U kunt hiervoor ook terecht bij het Juridisch Loket.

Toelatingszitting

Nadat u het toelatingsverzoek hebt verstuurd, ontvangt u een ontvangstbevestiging en een uitnodiging voor de toelatingszitting.

De toelatingszitting is meestal vier tot zes weken nadat u het toelatingsverzoek hebt verstuurd. De rechtbank bespreekt uw situatie met u. De rechter weegt af of u voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden. Het gesprek duurt ongeveer 20 minuten. U hebt geen advocaat nodig.

Toelatingsverzoek afgewezen?

Voldoet u niet aan alle toelatingsvoorwaarden? Dan wordt uw toelatingsverzoek afgewezen. U kunt hiertegen in hoger beroep gaan. U tekent het hoger beroep aan binnen acht dagen na de dag na uitspraak. U hebt hiervoor wel een advocaat nodig. Afhankelijk van uw inkomen, kunt u rechtsbijstand (een tegemoetkoming in de advocaatkosten) krijgen. Neem hiervoor contact op met het Juridisch Loket.

Meer onderwerpen