Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Geldt de schone lei ook voor schulden in EU-lidstaten?

De Wsnp - en dus de schone lei - geldt ook voor schulden aan buitenlandse partijen binnen de Europese Unie (EU). Er zijn wel een paar uitzonderingen*.

Schulden binnen de EU

Hebt u schulden in een of meer landen binnen de EU? Deze worden meegenomen in de Nederlandse Wsnp. Dit komt doordat in alle EU-landen de zogenaamde ‘Europese Insolventieverordening’ geldt.

Schone lei geldt wel binnen de EU, maar niet in Denemarken

Hebt u een schone lei? Deze wordt erkend in Nederland en in alle andere lidstaten van de EU, behalve in Denemarken.

Buitenlandse schuldeisers informeren

Hebt u te maken met buitenlandse schuldeisers in de EU? En willen ze dat u de schulden betaalt, ook nadat u een schone lei hebt gekregen? U kunt ze dan het beste een brief sturen. Leg uit dat er sprake is van een schone lei-vonnis. En dat dit betekent dat ze uw schulden niet meer actief op u mogen verhalen. Schrijf de brief het liefst in de taal van het land.

* Er zijn enkele uitzonderingen. Zo geldt de schone lei niet in Denemarken. De schone lei geldt ook niet voor schulden op de zogenaamde zekerheidsrechten, bijvoorbeeld een vordering bezwaard met pand- of hypotheekrecht.

Laat u goed informeren over de uitzonderingen door bijvoorbeeld het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies over verschillende onderwerpen. U kunt uw vragen stellen via telefoonnummer 0900 ‑ 8020 (maandag t/m vrijdag 09.00 ‑ 18.00 uur) of het digitale contactformulier.

Meer onderwerpen