Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Wat zijn de kosten van een scheiding?

Een scheiding kost vaak veel geld. Gemiddeld betalen echtparen voor een scheiding rond de € 3.000,-. Vooraf zijn de kosten meestal moeilijk in te schatten. Maar bij Rechtwijzer weet u meteen waar u aan toe bent.

Hoeveel een scheiding precies kost, hangt af van een aantal factoren. Bent u bijvoorbeeld getrouwd? Dan betaalt u ook voor voorleggen van het verzoek tot scheiding aan de rechter. Dat moet ook als u geregistreerd partner bent en samen kinderen onder de achttien jaar hebt. Bent u niet getrouwd? Of bent u geregistreerd partner en hebt u geen kinderen onder de achttien jaar? Dan kunt u scheiden zonder rechter.

Globaal moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • U betaalt geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Dit noemen we griffiekosten. Wanneer u gezamenlijk het scheidingsplan  laat indienen is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaalt u gezamenlijk eenmalig € 288,-. Komt u in aanmerking voor subsidie? Dan betaalt u minder.
  • Om een verzoek tot scheiding in te dienen hebt u een advocaat of advocaat-mediator nodig. Een advocaat of advocaat-mediator rekent voor zijn diensten meestal een tarief per uur.
  • Tot slot krijgt u te maken met kosten van uittreksels, die opgevraagd moeten worden.


Let op: het is niet meer mogelijk om te starten met het opstellen van een scheidingsplan via Rechtwijzer uit elkaar. Onderstaande informatie is nog van belang voor mensen die op dit moment samenwerken in Rechtwijzer. Lees meer over 'Rechtwijzer uit elkaar door in vernieuwde vorm'.

Met Rechtwijzer houdt u de kosten zelf in de hand

Met Rechtwijzer komt u niet voor financiële verrassingen te staan. U weet precies waar u aan toe bent. U houdt de kosten zélf in de hand: hoe meer u zelf doet, hoe minder geld u kwijt bent. Hebt u toch de hulp van een expert nodig? U betaalt nooit meer dan het vaste tarief voor deze diensten. Al onze experts zijn ervaren scheidingsadvocaten en -mediators. Het opstellen van een scheidingsplan met Rechtwijzer kan al vanaf 530 euro per stel. Dit bedrag is lager als u recht hebt op een subsidie. Bekijk het volledige kostenoverzicht

Meer onderwerpen