Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Scheidingschecklist

Welke stappen onderneemt u als u wilt scheiden? Hier vindt u een checklist die kan helpen bij het scheiden, waarin alle stappen voor u op een rijtje zijn gezet.

Een scheiding verloopt globaal als volgt:

  • Stap 1: Scheiden of niet?

Het is lastig om te beslissen of u uit elkaar gaat of bij elkaar blijft. Geen enkele relatie is helemaal goed of slecht. Sommige problemen zijn op te lossen, andere niet. Dat maakt de beslissing er niet gemakkelijker op. Een relatietherapeut, psychotherapeut of een mediator kunnen u helpen bij relatieproblemen.

  • Stap 2: Het gesprek met uw partner en kinderen

Hebt u besloten om te scheiden? Dan vertelt u het uw partner en de kinderen. 
Er zijn verschillende gesprekstips:

U moet over allerlei zaken afspraken maken. Zoals:

 

  • Stap 4: Samen afspraken maken

U maakt samen afspraken hoe u bepaalde zaken gaat regelen. Belangrijk is daarbij om goed te communiceren en te luisteren naar elkaars wensen. Daarbij kunt u de hulp inschakelen van een advocaat of mediator. Hij of zij geeft u juridisch advies en ondersteunt bij het samen maken van afspraken.

  • Stap 5: De scheiding officieel maken

Bent u getrouwd of geregistreerd partner met kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. In dat geval hebt u een advocaat of advocaat-mediator nodig. Hij of zij zet de afspraken om in een convenant en eventueel een ouderschapsplan. Ook dient hij of zij het verzoek om te scheiden in bij de rechtbank. De rechter toetst of de afspraken niet in strijd zijn met de wet. De beslissing van de rechter (ook wel beschikking) wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. Vanaf dat moment is de scheiding officieel.

 

 

 

 

 

Werk samen en stel zelf uw scheidingsafspraken op

Via uitelkaar.nl kunnen getrouwde stellen, geregistreerde partners en partners die samenwonen zelf hun scheidingsafspraken regelen. Uitelkaar.nl is het online scheidingsplatform van Justice42. Het stimuleert de samenwerking om te komen tot een duurzame oplossing. Uitelkaar.nl voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand.

  • Online, in eigen tijd en tempo
  • Stimuleert samenwerken
  • Zelf scheidingsafspraken opstellen
  • Een onafhankelijke advocaat controleert of de afspraken juridisch kloppen en evenwichtig zijn voor beide partijen.
  • Mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand

Slogan en logo Met een gerust hart uitelkaar.nl

Meer onderwerpen