Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Hoe gaat scheiden via een advocaat of mediator?

Heb ik een advocaat nodig en wat kan een mediator voor mij betekenen? Rechtwijzer is het beste alternatief voor een advocaat of mediator. 

Heb ik een advocaat of mediator nodig?

Een advocaat kan u juridisch advies geven over alle zaken die bij scheiding komen kijken. Hij of zij kan daarnaast het verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Bij scheiding is ook mediation mogelijk. Als u er samen niet goed uit kunt komen, helpt de mediator u bij het vinden van oplossingen en het verbeteren van de communicatie. Met Rechtwijzer helpen gespecialiseerde advocaten en advocaat-mediators u en uw partner bij het maken van afspraken over uw scheiding alleen wanneer dit noodzakelijk is. U betaalt dus niet onnodig hoge uurtarieven voor het inschakelen van een advocaat of mediator. En houdt daarmee de scheidingskosten in de hand

Advocaat

Alleen een advocaat kan een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Dat is verplicht als u getrouwd bent of als u geregistreerd partner bent en samen kinderen onder de 18 jaar hebt. In andere gevallen hoeft u niet naar de rechter als u er samen uitkomt. Het kan dan wel verstandig zijn om de afspraken vast te laten leggen in een akte.

Een advocaat kan u advies geven over de onderwerpen waarover u afspraken moet maken bij uw scheiding. Hij kan u en uw partner samen adviseren, maar hij kan ook één van u beiden ondersteunen.

In Rechtwijzer bekijkt een advocaat uw scheidingsplan. Deze zogenoemde 'reviewer' toetst alle afspraken op evenwichtigheid en juridische, feitelijke en duurzame houdbaarheid.

Mediator als neutrale partij

Een mediator is een professioneel bemiddelaar. Hij of zij ondersteunt u en uw partner op neutrale basis bij het maken van afspraken. Hij of zij helpt u de verschillende belangen inzichtelijk te maken en oplossingen te vinden wanneer u er samen niet uitkomt. Als u voor uw scheiding naar de rechtbank moet, hebt u daarnaast een advocaat nodig. Sommige mediators zijn ook advocaat, zodat u geen aparte advocaat hoeft in te schakelen. 

In Rechtwijzer kunt u ook een bemiddelaar inschakelen voor onderwerpen waar u samen niet uitkomt.

Houd de kosten zelf in de hand

De meeste advocaten en mediators werken op basis van een uurtarief. De ene is duurder dan de ander. Rechtwijzer hanteert vaste tarieven en u betaalt alleen voor de zaken die u afneemt. 

Scheiden via Rechtwijzer

In Rechtwijzer helpen gespecialiseerde advocaten en advocaat-mediators u en uw partner bij het maken van afspraken over uw scheiding. Alle bij ons aangesloten experts voldoen aan kwaliteitseisen. Ze werken tegen vaste tarieven zodat u vooraf altijd weet wat de kosten zijn.

 

Meer onderwerpen