Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Kosten

Een scheiding kost vaak veel geld. Vooraf is het bedrag meestal moeilijk in te schatten. Rechtwijzer uit elkaar geeft u inzicht in uw kosten. Op een duidelijke en transparante manier. Hierdoor weet u precies waaraan u toe bent, want een scheiding is al moeilijk genoeg.

 

Let op: het is niet meer mogelijk om te starten met het opstellen van een scheidingsplan via Rechtwijzer uit elkaar. Onderstaande informatie is nog van belang voor mensen die op dit moment samenwerken in Rechtwijzer. Lees meer over 'Rechtwijzer uit elkaar door in vernieuwde vorm'.

Kosten Rechtwijzer uit elkaar

  • Stap 1: Eigen situatie in kaart brengen: gratis
  • Stap 2: Starten met het scheidingsplan: gratis (via DigiD een account aanmaken)
  • Stap 3: Samenwerken met uw partner: € 50,-
  • Stap 4 (niet verplicht): Hulp inschakelen: € 360,- (bemiddelaar) of € 240,- (beslisser)
  • Stap 5: Het plan officieel maken (review) € 420,- en administratie kosten  € 60,-
  • Totaalprijs minimaal: € 530,- per stel

De kosten deelt u met uw partner aan het eind bij de verdeling. De persoon die het plan opstart, die de bemiddelaar of beslisser inschakelt, betaalt voor beide partners. U betaalt een vast bedrag extra als u een bemiddelaar of een beslisser inschakelt. Hoe meer u samen regelt, hoe minder u betaalt.

De kosten van de review zijn per 1 juli 2016 verhoogd omdat de eerdere vergoeding voor advocaten niet toereikend was. Soms vindt de advocaat het nodig een klant uit te nodigen op kantoor voor een kort gesprek en/of om de identiteit te checken.

Recht op subsidie?

Deze prijzen gelden voor een stel waarbij beide personen geen recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand. Als één persoon of u beiden wel recht op subsidie heeft gelden lagere prijzen. Ook kan het zijn dat één van u beiden recht heeft op subsidie. Dan betaalt de ene partner een verlaagd tarief en de andere partner de volledige bedragen.

Overige kosten bij een scheiding (deze betaalt u niet via Rechtwijzer)

  • Moet u naar de rechter? Dan betaalt u ook griffiekosten
  • Kosten van uittreksels: verschilt per gemeente

Moet u naar de rechter? Dan betaalt u ook griffiekosten

Bent u getrouwd of geregistreerd partner met kinderen jonger dan 18 jaar? Dan gaat u naar de rechtbank om uw scheiding definitief te maken. Wanneer u gezamenlijk het scheidingsplan door de reviewer laat indienen is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek en betaalt u gezamenlijk eenmalig € 288,-. Deze kosten heten ook wel griffierechten of griffiekosten. Als u of u beiden subsidie krijgen zijn deze bedragen lager.

Mogelijk hebt u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval zijn de bedragen voor het gebruik van Rechtwijzer en de griffierechten lager.